Onbeperkte
kilometers
Uitgebreide
basisinventaris
Vervanging
bij pech of schade

Blog

Je eerste camperreis! deel 2 van 6: Indeling

In deze blog leggen wij je uit hoe je de camper kiest die bij je past en en hoe je een camperreis voorbereid.Veel leesplezier!

In dit deel: Welke indeling moet mijn camper hebben voor mijn camper vakantie?

In het eerste deel van deze serie hebben we de verschillende modellen campers bekeken. Nu gaan we verder in op de indeling en opties.

Bij de indeling van de camper is het handig om op een rijtje te zetten wat voor u belangrijk is. Wilt u veel bergruimte, gaat u douchen in de camper en moet de douche dus wat groter zijn, kunt u uw bed inklimmen of is een laag bed gewenst? Zo maar wat vragen die opkomen bij het kiezen van de juiste camper. We kijken in dit deel naar de indeling van de woonruimte en verdelen dit in rijden, wonen, eten, toilet maken en slapen en vinden de juiste camper indeling voor uw camper vakantie. 

Rijden

Een camper weegt volgeladen met vakantiespullen en passagiers tussen de 3300 KG en 3500 KG. De motor moet dus krachtig zijn om ook in de bergen voldoende trekkracht te hebben. Kies voor een camper met een motor van minimaal 120 pk. Handversnelling of automaat is persoonlijk, kies hier wat voor uw camper vakantie het beste is. Met een handgeschakelde versnellingsbak is afremmen op de motor makkelijker. Airco op de motor is een must. De beste stoelen voor in campers zijn pilotenstoelen. Deze zijn aan alle kanten verstelbaar, hebben een hoge rugleuning en armleuningen aan beide zijden. Achterin zitten de passagiers aan de tafel. Gordels zijn verplicht in een camper, ook achterin! Als er een kinderzitje meegaat, let er dan op dat deze tussen de rugleuning en de tafel past zonder al te grote aanpassingen. Onder het rijden moeten alle ramen gesloten zijn, de kasten afgesloten en losse spullen vastgezet.

Wonen

Het woongedeelte zit bij de meeste campers voorin, met 2 of 4 zitplaatsen aan tafel. Deze tafel noemt men ook wel dinette. Als de 2 voorstoelen kunnen draaien, kun je hiermee 2 extra zitplaatsen aan tafel creëren.

Bij het woongedeelte is het belangrijk dat de stahoogte goed is, vooral voor langere mensen. Indien de camper van een hefbed boven het zitgedeelte is voorzien, is de sta hoogte daaronder ongeveer 1.90m. Zonder is dit ca 2.00m. Er zijn campers waar het tafeltje naar beneden geklapt kan worden om daar een slaapplaats te maken, dit heeft een dubbele functie en werkt dus ruimte besparend. Wel moet u iedere nacht dit bed opbouwen en 's ochtends weer afbreken.

Verder zijn er campers met volledig vlakke vloer van voor naar achter, andere hebben halverwege of bij de cabine een opstapje. Bij een semi-integraal is er boven de cabine extra bergruimte.

In de camper werkt de verlichting op 12 Volt. Dit komt uit de speciale accu voor het woongedeelte. U kunt dus de startaccu niet ontladen. Tijdens het rijden laad deze accu ook weer op. Bij stilstand op een camping kunt u de camper aan de "walstroom" leggen, uw verlichting en elektrische apparaten zoals de koelkast werken dan op 230Volt. De stopcontacten zijn te gebruiken als u aangesloten staat op walstroom. Als u op plaatsen staat waar dit niet kan is een kleine omvormer handig voor het opladen van uw apparaten. Gaat u naar een erg warm land, dan is een dakairco prettig, deze kunt u op de camping gebruiken. U betaald dan wel een toeslag voor het hogere energieverbuik dan normaal. Campers zijn ook voorzien van een warmwaterboiler en heteluchtverwarming. deze werken op gas en zijn instelbaar. Onder de camper zijn 2 watertanks geplaatst. De ene is een schoonwatertank met pomp waar u water voor de kranen, douche en toilet vandaan komt. Het spoelwater komt terecht in de vuilwatertank, de zogenaamde "grijswatertank". Deze leegt u in de speciale afvoerwaterput op de camping of camperplaats.

Eten

Om lekker te eten is een goede keuken belangrijk. De keuken is er in een rechte opstelling en in een L-vorm. De rechte opstelling is ruimtebesparend en heeft een klein werkblad. De koelkast met vriesvak kan onder het werkblad gemonteerd zijn. De keuken in L-vorm bied de meeste opbergruimte voor uw keukengerei en voedselvoorraad. Het werkblad is hier lekker ruim.

Een koelkast onder het werkblad is meestal 110L met daarin een klein vriesvak. Luxe uitvoeringen zijn voorzien van een koeltoren, Hier zit onderaan een 150L koelkast, daarboven een vriezer met een inhoud van 60L, en daarboven als optie een gasoven met grill. Ideaal om croissants af te bakken of een ovenschotel te maken. Let bij uw keuken goed op de opbergruimte als u langer op pad wilt zijn zonder te moeten winkelen. Het formaat koelkast of vriezer speelt hier ook een rol. U kookt op een 3-pits gastoestel.

Toilet maken De doucheruimte heet ook wel "natte cel". Er zijn meerdere indelingen mogelijk. Zo heeft u een uitvoering waarin de douche en toilet aparte ruimtes zijn. Dit kost wat ruimte maar kan handig zijn omdat je deze tegelijk kunt gebruiken. De andere uitvoering is een combinatie van douche en toilet. Om te douchen klapt u een waterdicht scherm voor het toilet en de toegangsdeur. Een wasbakje is hier ook aanwezig en draaibaar gemaakt om prettig gebruik te kunnen maken van het toilet. Het chemisch toilet in de camper spoelt u met water en een klein scheutje chemisch toiletvloeistof. Op de camping of camperplaats leegt u deze in een inzamelput voor chemische toiletten.

Slapen tijdens uw camper vakantie

De positie van de bedden bepaald hoe de indeling van de camper eruitziet. Achterin de camper is er altijd een vaste slaapplaats voor 2 personen. Dit kan op 4 manieren geplaatst zijn:

Dwarsbed. Bij dit type slaapplaats slaapt u dwars op de lengterichting van de camper. Het bed zit meestal op 1m hoogte en u komt erin via een opstapje. Het nadeel is dat degene die achterin slaapt de ander moet passeren bij bijvoorbeeld toiletbezoek. Het voordeel is dat er een grote bergruimte(garage) onder zit.

Queensbed. Dit bed staat achterin in het midden van de camper en u slaapt in lengterichting. Gemakkelijke instap aan beide zijdes en in bed een ruimtelijk gevoel omdat het bed wat lager staat.

Frans bed. De positie van dit bed is in de hoek achterin de camper en u slaapt in de lengterichting. Gemakkelijke instap en door plaatsing in de hoek is ernaast veel ruimte voor een douche/toiletruimte.

Dubbele bedden in langsrichting. In de lengterichting van de camper is links en rechts een bed geplaatst. Door middel van een opstap in het midden kunt u hier gemakkelijk inkomen. Het open middendeel kunt u soms dichtleggen om ook overdwars te slapen. Veel ruimte onder het bed maar door de lengte verliest u wel wat leefruimte in de camper.

De andere slaapplaatsen vind u bij of boven de zithoek. De meeste moderne campers hebben een hefbed die met een mechanisme aan het dak vastgeklikt zit en welke ongeveer een meter zakt voor gebruik. De alkoofcampers hebben vaste slaapplaatsen boven de cabine en bij de wat oudere campers is de zithoek vaak om te bouwen tot slaapplaats door de tafel te laten zakken.

Extra opties voor uw camper vakantie

Er zijn een groot aantal opties verkrijgbaar voor in de camper. Zo is er een dakairco voor zeer warme gebieden. Als u langer op een plaats staat zonder stroomaansluiting zijn zonnepanelen bovenop de camper erg handig. Een omvormer zorgt op camperplaatsen zonder walstroom toch voor de nodige 230V. De energie haalt u hiervoor uit de (eventueel dubbele) boordaccu's. Als u fietsen mee wilt nemen, en u heeft geen garage, is een fietsendrager nodig. Op de camper kunt u ook een satellietschotel monteren om binnen Nederlandse TV zenders te kijken.

​Meer weten over een camper vakantie? Lees onze volledige handleiding voor het kiezen van een juiste camper.
​De volgende onderwerpen komen aan bod:

1. Welke camper kies ik voor mijn eerste camperreis?

2. Indelingen en opties, waar moet ik op letten?

3. Waar ga ik heen als ik 1 week, 2 weken, of meerdere weken huur?

4. Hoe plan ik mijn camperreis?

5. Waar ga ik overnachten? Camperplaats of camping?

6. Wat moet ik allemaal meenemen op vakantie? Of juist niet?

 

Datum: 13 september 2017
Author: Benjamin Koelewijn
Tags: camperreizen , vakantie , indeling camper , indelingen , camperindeling ,